Tipy a triky při používání vakuovačky na potraviny
Vakuovačky na potraviny jsou malé přístroje, které pomáhají udržet potraviny déle čerstvé. Poté, co potraviny vložíte do vakuovacích sáčků, fólie nebo nádob, vakuovačka z nich odsaje vzduch a zatavíte svárem.
Vytváří tím kompaktní balíčky, které lze snadněji uskladnit v lednici či v mrazáku. Již vakuované potraviny můžete dále kdykoliv dál zpracovat tak, že je buď vyjmete z obalu a tepelně zpracujete, nebo je můžete ohřívat přímo v obalu, bez otevření čemuž se říká metoda sous vide. Většina vakuovacích baliček má snadné použití, avšak když se naučíte následujících pár tipů a triků, bude pro Vás vakuování potravin ještě o něco snadnější.
Při vakuování tekutin používejte papírové utěrky
Vakuování sáčků obsahujících kromě pevného podílu i tekutiny bývá problematické. Některé vakuovačky by odsály ze sáčku se vzduchem i tekutinu, což by mělo za následek suché potraviny a nepravidelné uzavření sáčku.
Když vložíte do horní části sáčku před uzavřením složenou papírovou utěrku, která vsaje část tekutiny a sáček budete moct uzavřít pravidelně. To platí především pro maso se šťávou nebo pro šťavnaté ovoce. Polévky, dušená jídla a jiné tekuté potraviny se lépe vakuují v nádobě.
Vakuování sypkých potravin
Vakuování sypkých potravin, jako je mouka, cukr a jiné lehké práškové potraviny, bývá ošemetné. Tlak při odsávání vzduchu z obalu by mohl kromě něj odsát i samotný materiál. Zrníčka mouky nebo cukru se mohou zachytit ve sváru a vytvořit v něm slabá místa. Abyste tomuto předešli, před uzavřením do práškové potraviny zatlačte držadlo lžíce či vidličky,vznikne tak vzduchový kanál. Zkusit můžete i jinou variantu, nahoru do vakuovací nádoby vložte papírový kávový filtr, který zachytí částečky, které by jinak odletěly. Sypké potraviny nejlépe vakuujte do nádob, protože při vakuování do sáčků bývá značný nepořádek.
Potraviny nejdříve zabalte
Maso, sýry a jiné aromatické nebo mastné potraviny zabalte nejprve do plastové nebo potravinové fólie a pak je teprve vložte do vakuovacího sáčku. Tím zabráníte, aby se neznečistil sáček, což Vám pak usnadní opakované použití sáčků bez toho, abyste je museli umývat a není tak vidět ani mastnota.
Maso a tekuté potraviny zmrazte dopředu
Další možností jak lépe vakuovat tekuté potraviny, je dopředu ještě před vakuováním zmrazit. Vakuovačka pak bude s kusy zmražené tekutiny pracovat jakoby to byly pevné kusy, čímž se zmenší riziko špatného uzavření. Buďte opatrní při zmrazování masa s ostrými vyčnívajícími kostmi, protože mohou vakuovací sáček propíchnout.