Pánve a grily na paellu, halušky, nudle
Pánev na Paellu. Paella, nejslavnější španělské jídlo, je založené na rýži, jejíž pěstování přinesli do země Arabové. Pochází z Valencie, ale dělá se po celé zemi v mnoha variantách.
Název Paella označoval původně pánev se dvěma držadly, na níž se jídlo připravuje. Do pánve s rýží se přidává nejčastěji kuřecí maso nebo mořské plody, dále zelenina (cibule, česnek, rajčata, papriky), z koření zejména šafrán, pokud je k dispozici. Dnes je šafrán kvůli vysoké ceně často nahrazován barvivem a mletou paprikou. Chutě všech surovin se vstřebají díky dlouhému vaření na mírném ohni.
Název Paella označoval původně pánev se dvěma držadly, na níž se jídlo připravuje. Do pánve s rýží se přidává nejčastěji kuřecí maso nebo mořské plody, dále zelenina (cibule, česnek, rajčata, papriky), z koření zejména šafrán, pokud je k dispozici. Dnes je šafrán kvůli vysoké ceně často nahrazován barvivem a mletou paprikou. Chutě všech surovin se vstřebají díky dlouhému vaření na mírném ohni.
Pánev na Paellu je možné využít skvěle také například pro přípravu halušek, špeclí.